Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland groeit snel. De vier grote steden - waaronder Den Haag - willen daarom zelf maatregelen kunnen nemen om het aantal slachtoffers terug te dringen en de verkeersveiligheid te verbeteren.
De G4-steden willen meer bevoegdheden om het heft ook in eigen hand te nemen, bijvoorbeeld door inzet van extra boa's met meer bevoegdheden en eigen flitspalen. "Met alleen wegaanpassingen en campagnes redden we het niet. Alleen door zelf flitspalen te plaatsen en handhavers in te zetten kunnen gemeenten en provincies effectiever optreden tegen snelheidsovertredingen, alcohol achter het stuur en asociaal rijgedrag", zegt de Rotterdamse verkeerswethouder Vincent Karremans namens de G4.
De verantwoordelijkheid voor verkeersveiligheid in Nederland is nu nog sterk versnipperd en nu belegd bij wethouders, gedeputeerden, twee ministeries, het OM, de politie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Karremans: "Dat staat in het geval van verkeersveiligheid een daadkrachtige aanpak in de weg."
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat er een nieuw overkoepelend orgaan komt voor verkeershandhaving. Daarbij moeten "alle betrokken partijen samen met decentrale overheden constructief aan de slag gaan om tot oplossingen te komen voor het gebrek aan verkeershandhaving". De G4 krijgt steun van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, de ANWB, de BOVAG en de Fietsersbond.
Verkeersveiligheidsfonds
De inkomsten uit de gemeentelijke flitspalen gaan, wat betreft de initiatiefnemers, naar een lokaal verkeersveiligheidsfonds. Daaruit kunnen veel meer onveilige straten, fietspaden en kruispunten worden aangepakt, of kan extra handhavingscapaciteit worden gecreëerd, op kosten van verkeersovertreders.
Het landelijk aantal verkeersdoden in 2022 steeg met 27 procent tot 745, het aantal ernstig gewonden steeg met 22 procent tot 8.300. Cijfers over het afgelopen jaar zijn naar verwachting pas in de loop van april bekend.